Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Draudzīgs koncerts Latvijas dzimšanas dienā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 12 - 2015

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā

Draudzīgs koncerts Latvijas dzimšanas dienā
Inita Ozoliņa

Gada nogalē Strazdumuižas klubā notiek vairāki interesanti pasākumi, koncerts 14. novembrī bija viens no tiem.

Kad Natalja un Georgijs Muravjovi augustā festivālā «Ziemeļu Palmiras stīgas» iepazinās un sadraudzējās ar mūziķiem no grupas «Daniel Defo», viņi tos uzaicināja paciemoties pie mums Latvijā.

Lai gan Sanktpēterburga nav kļuvusi par visas Krievijas galvaspilsētu, tomēr mērķis ir to padarīt par modernu, eiropeisku ziemeļu lielpilsētu. Lai nu kā, bieži mūsdienās šī pilsēta tiek dēvēta gan par «Ziemeļu Venēciju», gan «Ziemeļu Palmiru».

Īstas pārliecības nebija, vai draugi no Sanktpēterburgas atbrauks. Bet atbrauca! Pie tam vēl diezgan drīz, paši atraduši finansējumu un gatavi sniegt koncertu. Tuvojās mūsu dzimtās Latvijas proklamēšanas 97. gadadiena – 18. novembris. Nolēmām abus šos pasākumus apvienot, kādēļ gan viesi nevarētu sniegt koncertu mūsu zemītes dzimšanas dienā?

Tā nu 14. novembrī Strazdumuižas klubā mūs priecēja divdaļīgs koncerts — pirmajā daļā piedalījās kluba mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi, bet otrajā – viesi. Gribētos šo koncertu nosaukt par daudzkrāsainu. To ievadīja Sandras (LNB CV) izjustais, maigais dziedājums (viņa arī koncerta vadītāja).

Tad ar trim dziesmām sekoja Strazdumuižas kluba sieviešu vokālais ansamblis «Rudens roze» (vadītāja Anita Andersone), skanēja labi. Spirgtumu koncertā ienesa muzikālā apvienība «Baltā saule» ar trim dažādām dziesmām, tai skaitā arī Agneses solo dziedājums.

Tā vien gribas pateikt kādu labu vārdu par Vladas Hmeļevskas brīnišķīgo klavierspēli! Un tad deju kolektīvs «Strazdi» (vadītāja Agnese Elliņa). Deja ar lietussargiem «Pastaiga» un līnijdeja, kurā tika pieaicināts arī kāds no viesiem. Antra (LNB CV) muzikālajam pavadījumam pieaicināja Georgiju Muravjovu (ģitāra), Annu Duboviku (flauta) un pat Danielu Boļšakovu (čells) no viesiem.

Tādējādi koncerta gaitā dzirdējām trīs dažādas interesantas solistes. Pirmās daļas izskaņā mūsu «skaļākie» kolektīvi – pūtēju orķestris (nākamie jubilāri. Par viņiem jūsmoja arī mūsu viesi.), ar trim dažāda rakstura skaņdarbiem un estrādes trio «Epsilons» ar trim Vladimira Kropa dziesmām, no kurām viena – dziesma par Vladimiru, kuru autors veltījis pats sev, izpelnījās viesu īpašu uzmanību, jo kādu pantiņu no tās autors (viņš arī to izpildīja) varēja dziedāt krievu valodā.

Viesi no Ziemeļu Palmiras

Koncerta otro daļu veidoja viesi – grupa «Daniels Defo», kuras sastāvā vadītājs Daniēls Boļšakovs, soliste Anna Fomina un Maksims Ozerovs. Programmu vadīja metodiķe Gaļina Guseva un par labu skanējumu rūpējās skaņu režisors (viņš arī žurnālists) Aleksandrs Gusevs. Visi mūziķi vienlaikus arī ir komponisti un bieži arī dziesmu vārdu autori. Anna Fomina ir ne tikai mūziķe, džezvokāliste, bet arī valodniece, tāpēc viņai problēmas nesagādā brīvi dziedāt angļu valodā.

Pamīšus ar dziedāšanu māksliniece spēlē arī blokflautu. Daniels Boļšakovs spēlē čellu. Šim instrumentam ir 150 gadu, tas ir īpašs, mākslinieks reti kuram ļauj tam pieskarties. Problēmas bieži sagādā šī instrumenta vešana pāri valstu robežām.

Talantīgs mūziķis un skaistas balss īpašnieks ir Maksims Ozerovs, spēlē klavieres, sintezatoru un melodiku. Visi viņi ir inteliģenti, atsaucīgi un, neapšaubāmi, talantīgi. Sasniegts ir daudz, neraugoties uz to, ka visiem viņiem ir redzes invaliditāte.

Grupas repertuārs ir daudzveidīgs, pat ļoti. Viņi atskaņo gan klasiskus, starptautisku popularitāti ieguvušus skaņdarbus, blūzu, senas īru dziesmas, zināmu krievu komponistu dziesmas, krievu romances, gan viņu pašu sacerētās dziesmas... Klausītāji pēc šī laika ziņā diezgan garā, bet daudzveidīgā koncerta varēja justies dvēseliski un garīgi bagātināti. Bet ar to draudzība nebeidzas. Maijā Daugavpilī, neredzīgo ciematiņā, plānoti ģimenes svētki, kurus kuplināt ar koncertu aicināta grupa «Daniels Defo». Grupai plānots arī koncerts Daugavpils mūzikas koledžā.

Uz šiem koncertiem laipni aicināti arī viesi no citām Latvijas pilsētām. Tiek domāts arī par nakšņošanu šiem gaidītajiem viesiem. Uz tikšanos maijā!