Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izsludināts pieteikums Eiropas Pieejamības aktam

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 12 - 2015

Izsludināts pieteikums Eiropas Pieejamības aktam

Eiropas Savienībā ir aptuveni 80 miljoni iedzīvotāju ar dažāda veida invaliditāti. Mūsu sabiedrība noveco, un sagaidāms, ka 2020. gadā šis skaitlis pieaugs līdz 120 miljoniem.

Tieši pieejamība ir būtisks priekšnosacījums šo cilvēku vienlīdzīgai līdzdalībai un aktīvai lomai sabiedrībā. Un tā var palīdzēt nodrošināt gudru, ilgtspējīgu un integrējošu izaugsmi.

Eiropas Komisija nāca klajā ar Eiropas Pieejamības aktu, kurā paredzēts noteikt kopīgas pieejamības prasības būtiskākajiem produktiem un pakalpojumiem, lai cilvēkiem ar invaliditāti Eiropas Savienībā palīdzētu pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā. Rūpīgi tika izvēlēti produkti un pakalpojumi. To starpā ir bankomāti un banku pakalpojumi, datori, telefoni un TV aprīkojums, telefonijas un audiovizuālo mediju pakalpojumi, transports, e-grāmatas un e-komercija.

Eiropas Komisijas piedāvājums veidot šādu direktīvu tika gaidīts jau vairāk nekā 3 gadus. Nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianna Teisena atzina: «Invaliditātei nevajadzētu būt par šķērsli pilnvērtīgai dalībai sabiedrībā, un kopīgu noteikumu trūkumam ES nevajadzētu traucēt pieejamu produktu un pakalpojumu pārrobežu tirdzniecību.

Ar Pieejamības akta palīdzību mēs vēlamies padziļināt iekšējo tirgu un izmantot tā sniegtās iespējas gan uzņēmumu, gan invalīdu labā. Faktiski šis akts var sniegt labumu visiem.» Pateicoties Eiropas Pieejamības aktam, ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem būs vieglāk eksportēt ES prasībām atbilstošus produktus un pakalpojumus, jo tiem nebūs jāpielāgojas atšķirīgiem valstu noteikumiem. Jo īpaši tas palīdzēs mazajiem uzņēmumiem pilnībā izmantot ES tirgus sniegtās iespējas. Tā rezultātā cilvēkiem ar invaliditāti būs pieejams plašāks klāsts pieejamu produktu un pakalpojumu par konkurētspējīgākām cenām.

Labumu no plašāka piedāvājuma varētu gūt arī gados vecāki iedzīvotāji, kam ir līdzīgas prasības attiecībā uz pieejamību, kā arī citi sabiedrības locekļi, kam ir apgrūtināta produktu un pakalpojumu pieejamība negadījuma, īslaicīgas slimības vai vides apgrūtinājumu, piemēram, samazināta apgaismojuma vai augsta trokšņa līmeņa dēļ.

Tas palīdzēs aktivizēt līdzdalību sabiedrībā, tostarp izglītībā un nodarbinātībā, kā arī nodrošinās lielākas autonomijas un mobilitātes iespējas.