Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ieskaņotās audiogrāmatas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 2 - 2015

Ieskaņotās audiogrāmatas

Dzintra Isajeva, LNerB bibliogrāfe

LATVIEŠU LITERATŪRA

Grietēna M. KAS OTRAM BEDRI ROK VAI ZILĀS KURPĪTES NOSLĒPUMS.

Romāna darbība norisinās gan nesenā pagātnē, gan 20. gs. 80. gados. Ir 2008. gads, teātrī izrādes laikā tiek noslepkavots skatītājs, kurš pēc izrādes esot vēlējies satikt jauniņo aktrisi Signi Klinkāni, lai kaut ko svarīgu viņai pastāstītu. Savukārt, Solveiga Sorokina, izbijusi augstas klases prostitūta (mūsdienās zvērinātā revidente), kādā šī paša gada vasaras pēcpusdienā zilās augstpapēžu laiviņkurpēs ierodas viesos pie krievu armijas ģenerāļa. Intrigas un noslēpumi vijas cauri visam romānam, jo notikumos iesaistās gan bijušais cietumnieks Kazimirs Bārdonis, gan padomju laika partijas dāma Ausma Klinkāne, gan arī Solveigas dēls Aleksis. Kādi notikumi norisinās un kas saista visus šos cilvēkus?

Lasa S. Kokorēviča. 9 st. 51 min.

Joņevs J. JELGAVA 94. Romāns.

Jaunais latviešu rakstnieks savā debijas romānā apraksta notikumus, kas risinājušies viņa dzimtajā pilsētā Jelgavā pagājušā gadsimta 90. gados. Tā ir grāmata par pusaudžiem, kas sevis meklējumos aizraujas gan ar alternatīvo kultūru, gan smagā metāla mūziku. Romāns jau paspējis saņemt vairākus apbalvojumus, t.sk. ES Literatūras balvu, ko piešķir jaunajiem ES rakstniekiem.

Lasa T. Eipurs. 9 st. 10 min.

Lapsa L. TRĪSPADSMIT AMERIKAS:

Argentīna, Beliza, Čīle, Ekvadora, Gvatemala, Hondurasa, Kolumbija. Šāda ir grāmatas «valstiskā» ģeogrāfija, kam noteikti vēl jāpieskaita virkne pasaules galu, pasaules malu, centru un pasaules nabu. Grāmatā apkopota autora vairāku gadu ceļojumu pieredze — viņš gan nokāpis vietā, ko maiji uzskatīja par pazemes valstības ieeju, un iepazinies ar tūkstoš un astoņpadsmit gadus vecu kristāla jaunavu, gan aplūkojis pasaules trakāko baznīcu, gan no afrikāņu vergu pēctečiem iemācījies izgatavot savu personisko maģisko aizstāvi. Vēl viņš ir peldējies ezerā, no kura viļņiem izkāpis Saules dievs un Visuma radītājs, ar salauztu kāju kāpis Maču Pikču drupās, paspējis apbraukt Robinsona Krūzo salu pirms milzu cunami, atradis īsto ekvatoru un pat mēģinājis tikt vistālāk prom no Zemes centra, soļojis pa konkistadoru takām, šausminājies par slaktiņiem džungļos un mēģinājis izprast lielos revolucionārus, ar ko šī pasaules daļa vienmēr bijusi slavena.

Lasa O. Vītoliņa. 19 st. 19 min.

Lukjanskis E. ATLIKTAIS LAIKS.

Stāsts par rakstnieku Regnāru Brintu. Liekas, viņam patīk tas, ko dara, bet viņš to nedara naudas dēļ. Naudu viņš nicina. Grāmatā tiek aprakstīts vienkāršs un nelaimīgs rakstnieka dzīves posms, bet tā pamatā tiek apspēlēti filozofiskie pamatjautājumi — kas ir laiks, kāda ir mūsu dzīves jēga un vēl daudzi citi jautājumi.

Lasa A. Jākobsone. 12 st. 7 min.

Rūmnieks V., Migla A. TRĪS ZVAIGZNES.

Biogrāfisks romāns par tēlnieku K. Zāli.

Lasa A. Zariņa. 18 st.

ANGĻU LITERATŪRA

Kārtlenda B. PARĪZES MAĢIJA. SPOKA BRĪDINĀJUMS.

Pirmā romāna galvenā varone ir apburošā, jaunā un bērnišķīgi naivā Eva, kas Parīzē palikusi viena. Pēc tēva, augstākajās aprindās plaši pazīstamā sera Ričarda Hiligtona, nāves viņa dodas apmeklēt Leblankas jaunkundzi, pie kuras tajā pašā lakā ierodas lords Čārlzs Kreigs, kam arī uzradusies neatrisināma problēma. Leblankas jaunkundze rod brīnišķīgu un oriģinālu risinājumu, lai palīdzētu abiem nelaimīgajiem, kā rezultātā Eva sastop savu mūža mīlestību. Otrā romāna darbība risinās Londonā.

Lasa I. Veipa. 8 st. 38 min.

Lūisa Dž. DEBESU VANAGS.

Romānā attēlota uzticīga un patiesa draudzība divu jauniešu starpā, kas spēj pārvarēt dažādus pārbaudījumus un nosargāt lielu un nozīmīgu noslēpumu. Autore vienlīdz prasmīgi risina kā mūsdienu jauniešiem aktuālas problēmas, tā arī atklāj dabas noslēpumus un liek lasītājam iemīlēt visapkārt mītošās dzīvās radības.

Lasa Z. Bičevska. 3 st. 45 min.

Stjuarts K. PĀRI CITRONIEM: OPTIMISTS ANDALŪZIJĀ.

Grāmatas autors Kriss Stjuarts ir pirmais grupas «Genesis» bundzinieks, burātājs, prasmīgs aitu cirpējs un arī ceļojumu rakstnieks. Kriss Stjuarts ir optimists: viņš izlido uz Spāniju, ierauga upes nepareizajā krastā zemnieku saimniecību un to iegādājas. Tikai pēc tam uzzinot, ka līdz ar māju nopircis arī vecu zemnieku, kurš negrasās nekur iet prom. Kad atklājas, ka mājā nav ūdens un arī elektrības, lielākā daļa cilvēku vienkārši pagrieztos un dotos prom, taču Kriss ar sievu Annu par īpašumu iztērējuši visus ietaupījumus. «Pāri citroniem» ir smieklīga grāmata, kurā smalki izklāstītas Andalūzijas dzīves aizkulises. Grāmata, kura aizraus lasītāju no pirmās saulainās lappuses līdz pat pēdējai. Pateicoties šai grāmatai, šķiet, ka saimniekošana Andalūzijas kalnu saimniecībā ir visnotaļ veiksmīgs karjeras solis.

Lasa Z. Bičevska. 7 st. 39 min.

KRIEVU LITERATŪRA

Степнова М. ЖЕНЩИНЫ ЛАЗАРЯ. Romāns.

Tā ir ģimenes sāga, kas aizsākas cariskās Krievijas laikos un aizvijas līdz pat mūsdienām. Tas nav tikai vienas ģimenes stāsts, bet gan stāsts par izcilu zinātnieku Lāzaru Lindtu un trim galvenajām sievietēm viņa dzīvē. Aizraujošs sižets, bagāta valoda, pretrunīgas atsauksmes.

Lasa K. Kokina. 10 st. 43 min.

VĀCU LITERATŪRA

Linka Š. SAVVAĻAS LUPĪNAS.

Romāns ir triloģijas otrā daļa un turpinājums romānam «Vētru laiks». Darbība risinās Otrā pasaules kara laikā, un šis trauksmainais vēstures periods maina arī Degneliju ģimenes locekļu dzīvi un plānus. Felicijas meitas Bellas vīrs un viņas brālēns tiek ierauti kara šausmu virpulī, un no viņiem ilgi nav nekādu ziņu. Bella vēlas kļūt par kinoaktrisi, bet arī viņas sapnim nav lemts piepildīties. Toties viņa satiek savas dzīves liktenīgo vīrieti, kurš Bellu saprot un ar kuru viņa jūtas laimīga. Felicija arī šajā smagajā laikā parāda savu stingro raksturu un apņēmību, gan spējot gūt labumu no karalaika industrijas, gan nesavtīgi palīdzot draugiem un ciešot smagus personiskus zaudējumus. Lai arī romāna varoņiem jāpārcieš daudz grūtību, viņi nezaudē cerību pēc kara skatīt ziedošu lupīnu laukus dzimtajās mājās.

Lasa L. Tālberga. 17 st. 57 min.

Valdena L. LIELO GEIZERU IELEJA. Romāns.

Gleznainas ainavas, spēcīgas jūtas un mīlestība uz brīnumainās Jaunzēlandes dabas fona. Pēc Merienas neveiksmīgā kritiena uz geizera terases akmeņiem visas trīs viņas meitas atkal satikušās mātes mājā un viesnīcā, kur tagad saimnieko vecākā meita Anabella, kas zaudējusi savu mazo meitiņu. Dzīve nav lutinājusi arī viņas māsu Ebigeilu, kura pret mātes gribu bija vēlējusies kļūt par aktrisi un devusies uz Velingtonu. Šķietami laimīga dzīve ir tikai vidējai māsai Olīvijai, kas ir precējusies ar bagāto un izskatīgo Alanu Hamiltonu. Vai viņas dzīve tiešām ir laimīga? Kādus pagātnes noslēpumus glabā pati Meriena un kā tie iespaidojuši viņas meitu un mazbērnu dzīvi? Vai Anabellas meitiņa patiešām ir gājusi bojā? Varbūt kādai no sievietēm vēl izdosies labot pieļautās kļūdas.

Lasa I. Martinsone. 17 st. 16 min.

(Turpinājums nākamajā numurā)