Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izdots unikāls 2015. gada kalendārs

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 2 - 2015

Izdots unikāls 2015. gada kalendārs

Izdots 2015. gada kalendārs par bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām sapņiem.

Kalendārs veidots projekta «Salutoģe-nēze — nozīmīga sociālā atbalsta un iekļaušanā sabiedrībā metode bērniem un jauniešiem ar invaliditāti» ietvaros. Projekta mērķis ir, izmantojot jaunas progresīvas metodes, veicināt labvēlīgus apstākļus sociālās atstumtības riskam pakļauto bērnu un jauniešu ar invaliditāti un viņu ģimeņu veiksmīgai integrācijai sabiedrībā, mazināt invaliditātes izraisītās veselības un sociālās sekas, veicināt sabiedrības un noteiktu mērķa grupu kopējo izpratni par bērnu un jauniešu ar invaliditāti tiesībām un iespējām dažādās dzīves jomās.

Projekta ietvaros tika īstenots nacionāla līmeņa pētījums, lai noskaidrotu, vai Latvijā vispār eksistē un tiek pielietota salutoģenēzes metode, kāds ir viedoklis par metodes efektivitāti un vai ir atrodami labas prakses piemēri saistībā ar bērnu un jauniešu ar invaliditāti veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā, pateicoties dažādām atbalsta sistēmām.

Pētījumā apkopoti 25 labas prakses piemēri — dažāda vecuma un dzimuma bērni un jaunieši, kuri uzskatāmi demonstrēs salutoģenētiskās pieejas efektivitāti, kā arī personisko un sabiedrības labumu no tās.

12 no pētījumā iesaistītajiem bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām tika uzrunāti piedalīties unikāla 2015. gada galda kalendāra izveidē. Kalendāra modeļi ir 12 jauni, aktīvi un ļoti mērķtiecīgi bērni un jaunieši ar dažādām invaliditātes formām un smaguma pakāpēm. Projekta īstenotāju un projekta tiešās mērķa grupas sadarbības rezultātā ir tapis kalendārs, kurš aicina iepazīt šos bērnus un jauniešus un uzklausīt viņu pārsteidzošos dzīvesstāstus un sapņus, kas ir dzīvs apliecinājums tam, cik cilvēki ar īpašām vajadzībām ir pilnvērtīgi, cik spēcīgs ir viņu iekšējais resurss un cik liels ir viņu gribasspēks rast jēgpilnu sevis izpausmi dzīvē. Tas ir arī atgādinājums, ka ikviena no mūsu vajadzībām noteiktos apstākļos var kļūt par «īpašu» vajadzību. Mēs visi esam vienlīdzīgi un vienlīdz svarīgi, bet pats būtiskākais — viens otram vajadzīgi.

Kalendārs izplatīts projekta mērķa grupas un iesaistīto pušu vidū, elektroniskā kalendāra versija pieejama mājaslapā www.sveiksunvesels.lv.

Projektu īsteno biedrība «Latvijas Pilsoniskās sabiedrības atbalsta centrs» sadarbībā ar Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģijas universitātes un Sor-Trondelag Universitātes koledžas Veselības veicināšanas un resursu pētniecības centru un biedrību «Kabatiņa». Projektu finansē Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instruments un Latvijas Republika.

Informāciju sagatavoja Ilze Bumbiere, projekta vadītāja, 67563535.