Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izstāde «Aiztikt drīkst nebaidīties»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 2 - 2015

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēkā

Izstāde «Aiztikt drīkst nebaidīties»

lsm.lv

Esam pieraduši, ka mākslas darbi izstādēs baudāmi ar acīm un pieskarties tiem nav atļauts. Māksliniece Agnese Matisone lauzusi šo principu.

Izstāde bija īpaša velte neredzīgiem cilvēkiem, bet interesanta tā bija ikvienam mākslas mīļotājam.

Tai dots nosaukums «Aiztikt drīkst nebaidīties», un līdz 18. februārim bija apskatāma Latvijas Neredzīgo bibliotēkā.

Agneses Matisones mākslas darbi bija izvietoti bibliotēkas lasītavā uz galdiem, un apmeklētāji ar lielu aizrautību tos centās sajust un izzināt ar rokām.

Savās asociācijās viņi labprāt dalījās ar mākslinieci — kādam asociācijas ir tēlainas, kādam konkrētas un tiešas:

«Interesanti, kas ir šis? Pirmā asociācija man bija ar asarām, piedodiet…»

Agneses Matisones darbiem ir dažāda tematika, tomēr visvairāk viņa apspēlējusi sev tuvos Latvijas zemes un purva motīvus, ko dēvē par saviem spēka avotiem.

Darbi radīti speciāli šai izstādei, tādēļ tiem piemīt izteikta faktūra, tie veidoti, kombinējot visdažādākos materiālus — audumus, džutas diegus, dažādu struktūru papīrus, akrila gleznojumus.

«Taisot šos darbus, es speciāli padomāju, lai viņi iztur slodzi, lakoju un visādi eksperimentēju, bet piedomāju arī, lai nav nekā asa, kas varētu savainot pirkstus.

Domāju arī par to, lai interesanti būtu ne tikai neredzīgiem cilvēkiem, bet ikvienam,» par iegūtajām faktūrām stāsta māksliniece A. Matisone.

Viens no pirmajiem izstādes apmeklētājiem bija Andris Kalniņš, kurš rūpīgi ar rokām izzina darbus:

«Interesanti, kaut kas savādāks. Man vislabāk patika purvs ar ogām un sūnām, kā arī pujene, ko labi varēju atpazīt.»

Izstādes apmeklētāju Kristīni Lapuhu sajūsmināja izdomas bagātais materiālu izmantojums darbos, par kuru viņa interesējas sarunā ar mākslinieci.

Pēc izstādes Kristīne Lapuha atzīst, ka viņu visvairāk iespaidojis darbs, kurā sajutusi asociācijas ar grieķu kultūru:

«Tur bija saburzīti papīra fragmentiņi uzlīmēti, un man radās asociācijas ar Krētas kultūras senajiem rakstiem, kas ir saglabājušies līdz mūsdienām.»

Izstādes idejas autore ir LNerB bibliotekāre Laura Tālberga, kura mākslinieci Agnesi Matisoni uzrunāja pēc tam, kad kādā izstādē Liepājā bija pamanījusi Agneses gleznu «Aiztikt drīkst nebaidīties», kuru tiešām drīkstēja ne tikai skatīties, bet arī aptaustīt.

«Es kā pa jokam pieminēju, ka būtu labi to darbu atvest līdz mums, jo tas ir tieši kā radīts neredzīgam cilvēkam. Agnese teica — jā, es atvedīšu ne tikai šo, bet vēl citus. Un no rudens līdz janvārim strādāja pie šo darbu izveides,» stāsta Laura Tālberga.

A. Matisone (MatisONE) dzimusi Liepājā. Apguvusi rotkales amatu, ieguvusi bakalaura grādu mākslā ar specialitāti datordizainā. Izstādēs, konkursos un meistarklasēs piedalās kopš 1995. gada. Prasmes mākslā un pasaules skatījumā bagātinājusi Liepājā, Rīgā, Nīderlandē, Vācijā un citur.

Mākslinieces darbi savu mājvietu atraduši Nīderlandē, Japānā, Lietuvā un Latvijā, kā arī darbs «Dream About the Piccadilly Circus» ticis izstādīts Londonas Transporta muzejā, ikgadējā Ilustratoru izstādē.

«Kad radīju darbu «Aiztikt drīkst nebaidīties», es domāju par cilvēkiem, kas redz ar rokām. Iespējams, pieskaroties darbam, viņi nojautīs mani. Šoreiz esmu noņēmusi stiklu no sevis un sava darba un ļauju pieskarties — katrs pieskāriens iegulst darbā un līdzdarbojas. Darbus radīju, jo sapratu, ka ir cilvēki, kas neiet uz izstādēm, jo viņiem neko neizsaka darbi, kas sakarināti pie sienām,» par izstādes tapšanu stāsta māksliniece Agnese Matisone.