Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ziņas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 2 - 2015

Ziņas

— Latvijas Neredzīgo biedrība izsaka pateicību viesnīcas «Radisson Blu Rīdzene Hotel» vadībai par iniciatīvu organizēt ziedojumu vākšanu Latvijas Neredzīgo biedrības vajadzībām!

2014. gada nogalē viesnīca savā darbinieku Ziemassvētku ballē organizēja loteriju, lai visus tās ienākumus nodotu LNB Strazdumuižas ēkas labiekārtošanai. Loterijas ienākumi — 765,00 eiro — tika svinīgi nodoti LNB Centrālās valdes priekšsēdētājai Svetlanai Sproģei un LNB projektu vadītājai Sandrai Smonai (Foto).

— Februāris Latvijā ir sveču mēnesis. Tāpēc LNB Rēzeknes organizācija biedrības projekta «Radošais izaicinājums» ietvaros apguva sveču dekupāžas prasmes. Idejas autore Inga Zeltiņa ar radošu dzirksti apmācīja vājredzīgus un neredzīgus rēzekniešus ne tikai izrotāt dažādu formu sveces, bet arī pašiem pagatavot savai ģimenei un mājai labos gariņus (foto uz 1. vāka). Visi projekta darbi apskatāmi LNB Rēzeknes organizācijas telpās (Bukmuižas ielā 20, Rēzeknē) un Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkā (Atbrīvošanas alejā 166).

— Brīnumi nav jāgaida, tiem vienkārši jāļauj notikt — un mazi, mīksti, apaļi, smaidīgi gariņi jau otro mēnesi priecē lielus un mazus Rēzeknes pusē. Tos darinājuši no auduma dabīgiem materiāliem cilvēki ar redzes invaliditāti LNB projekta «Radošais izaicinājums» (2013. EEZ/ PP/ 1/ MAC/ 032/060) nodarbībās, kuras vada Inga Zeltiņa.

Tie ir tik interesanti, ka janvārī apceļojuši LNerB Rēzeknes filiāli, līdz 6. martam iemitinājušies Rēzeknes 2. bibliotēkā, un droši vien dosies vēl tālāk (foto uz žurnāla vāka). Gariņu meistari pēc nodarbībām paši no saviem materiāliem mēģinājuši atkārtot darināšanas procesu savās ģimenēs, tā vairojot prieku un savu meistarību.

Marija Olita Strelkova, kura arī darinājusi vienu no deviņiem gariņiem, jau apguvusi dažādas prasmes iepriekšējos LNB projektos, un februārī organizējusi pati savu izstādi «Mans vaļasprieks». Tajā redzamas tapotas šalles, austas jostas, klūgu pinumi un pērļu rotas.

Projekta reģionālais koordinators Rēzeknē Gunārs Dzindzuks uzsver projektu pēctecības nozīmi, jo apgūtās prasmes vienā projektā ir iespēja turpināt attīstīt nākamā.

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

— VID informē, ka ienākumu deklarāciju no fiziskas personas par 2014. gadu sāks pieņemt tikai no š. g. 1. marta. To iespējams izdarīt arī VID elektroniskās deklarēšanās sistēmā, izveidojot savu profilu: eds.vid.gov.lv. Šī sistēma darbojas tikai ar šādām pārlūkprogrammām: MS Explorer 10 un 11, Chrome, Mozilla, Safari.

— Pensionēšanās vecums 2015. gadā ir 62 gadi un 6 mēneši. Priekšlaicīgās pensionēšanās vecums — 60 gadi un 6 mēneši. Nepieciešamais apdrošināšanas stāžs 2015. gadā vecuma pensijas saņemšanai ir 15 gadi, bet priekšlaicīgās — 30 gadi.

— 2015. gadā ieviesta pilnveidota, starptautiskiem kritērijiem atbilstoša invaliditātes noteikšanas sistēma — personām no 18 gadiem līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai, nosakot invaliditāti, ņems vērā gan veselības traucējumus, gan arī to radītos aktivitāšu un funkcionēšanas ierobežojumus. Tādējādi noteiks gan invaliditātes grupu, gan arī darbspēju zaudējumu procentos.

Tiem, kam invaliditāte noteikta līdz 2015. gadam, ekspertīze būs jāveic tikai pēc invaliditātes termiņa beigām.