Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ieskaņotās audiogrāmatas — 2015. gada 1. ceturksnis

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 5 - 2015

Ieskaņotās audiogrāmatas — 2015. gada 1. ceturksnis

Latviešu literatūra

Jēruma I. ILZE VAZDIKA. SALDĀ KATORGA.

Grāmata veltīta Dailes teātra aktrisei Ilzei Vazdikai, viņas 2013. gadā svinētajai dzīves un darba jubilejai. Ar patiesu interesi, iejūtību un apbrīnojamu spalvas vieglumu grāmatas autore raksturo gan Dailes teātra vēstures lappuses, gan leģendāro teātra personību — Eduarda Smiļģa, Ērikas Ferdas u. c. — atstāto skatuves mākslas mantojumu, gan Vazdiku dzimtas likteņgaitas, skaistās nospēlētās lomas un vētrainos dzīves līkločus.

Lasa O. Vītoliņa. 8 st. 33 min.

Lagzdiņa. I. IZSLĀPUMS. OLGA DREĢE.

Grāmatā, ko sarakstījusi Olgas Dreģes draudzene, literatūras zinātniece Irēna Lagzdiņa, ir lasāma tautā iemīļotās aktrises tēloto lomu analīze un pārskatīts viņas pašaizliedzīgais darbs teātrī. Ir atspoguļota aktrises vēlme piedalīties visas valsts dzīves uzlabošanā un atainota stiprā un darbīgā dzimta, no kuras cēlusies aktrise. Tāpat arī publicētas kolēģu, tuvinieku un draugu atmiņas.

Lasa I. Velde. 12 st. 38 min.

Līdaka I. ZOODĀRZS MANĀ PAGALMĀ.

Grāmata veltīta autora dzimtajām «Skaru» mājām, kurās aizvadīta ne tikai bērnība, bet kurās arī tagad autors pavada katru brīvo brīdi. Sekojot labākajām Džeralda Darela un Kārļa Griguļa tradīcijām, autors savij stāstījumu par dzīvniekiem, kurus var sastapt mājās, pagalmā, laukos un mežā, gan ar kurioziem atgadījumiem no paša un tuvinieku dzīves, gan ar vērtīgu informāciju. Grāmatā ir atrodams gan stāsts par to, kā stārķis pārbiedēja visus «Skaru» māju iemītniekus, gan stāsts par to, kā susuris pazaudēja asti, tāpat arī grāmatā ir atrodamas pareizas būrīšu darināšanas instrukcijas. To visu autors ir aprakstījis raitā un humorpilnā stilā.

Lasa O. Vītoliņa. 13 st. 10 min.

Lukjanskis E. SIEVIETE VISAM MŪŽAM.

Grāmatā, kas veltīta rakstnieka Egila Lukjanska 75. dzimšanas dienai, lasītāji sastapsies ar divu agrāk izdotu romānu — «Atliktais laiks» un «Sieviete visam mūžam» — varoņiem. Par ko šie romāni? Par dzīvi un mīlestību.

Lasa A. Jākobsone. 11 st. 8 min.

Miķelsone L. VAI NĀKS TAVA VALSTĪBA?

Kaut arī nosaukums vedina domāt par darba reliģisko kontekstu, taču tas apstiprinās tikai daļēji. Grāmatā ir septiņi stāsti par dažādiem cilvēkiem, un katrs savā dvēselē nes vienu no liktenīgajām kaislībām, kuras pazīstam kā «septiņus nāves grēkus». Stāstos atrodams gan izputējis Latvijas biznesmenis un ar alkoholismu sirgstošs Krievijas slimnīcas sanitārs, gan itāļu mīlētājs no Kapri salas un vientuļa Izraēlas vecmeita, gan vācu aptiekas darbiniece ar netradicionālu orientāciju un Alpu viesnīciņas saimniece. Tā ir grāmata, kura spēs uzrunāt jebkura vecuma cilvēku un jebkura žanra literatūras piekritēju.

Lasa L. Tālberga. 9 st. 47 min.

Svīre M. AUDUMS KĀZU KLEITAI.

Vēsturisks romāns par varu un mīlestību laikmetu griežos. Rakstniece savā 75. dzimšanas dienā pati sev un mums dāvājusi šo romānu, kas aizved lasītāju mūsu tautas nesenajā pagātnē — kara laiks pusaudža skatījumā un 50-tie gadi studentu dzīvē... Staļinisma laikā aiz dzeloņdrātīm ieslodzītajiem vienīgi mīlestība un spīts deva spēku dzīvot un izdzīvot. Romānā atspoguļots arī pašas rakstnieces piedzīvotais, kad līdzās atradās cilvēki, kuri sabruka tādēļ, ka mīlestība viņus pievīla.

Lasa A. Jākobsone. 12 st. 19 min.

Ārzemju literatūra

Adlers-Olsens J. FAZĀNU SLEPKAVA. (Dānija.)

Uz Q nodaļas priekšnieka Karla Merka galda ir nokļuvusi lieta, kas pirms 20 gadiem tikusi veiksmīgi atrisināta. Divu jauniešu, māsas un brāļa, slepkavībā atzinies un notiesāts viens no aizdomās turētajiem. Karls Merks jau bija saņēmis nepārprotamus norādījumus, ka tieši šī vecā lieta jāatstāj aizmirstībai, bet noslēpumainais svešinieks, kas veco mapi nolicis uz Merka galda, nopietni pastrādājis, lai atkal atmodinātu interesi. Q nodaļa ķeras pie atkārtotas izmeklēšanas un saprot, ka lieta būs sarežģīta, jo reiz aizdomās turētie puiši tagad kļuvuši par ārkārtīgi ietekmīgām biznesa un politikas haizivīm.

Lasa I. Veipa. 16 st. 16 min.

Foenkinoss D. SMALKJŪTĪBA. (Francija.)

Romāna galvenā varone Natālija reiz bija precējusies ar Fransuā un izdzīvojusi pasaules skaistāko mīlas stāstu. Bet kādu rītu tam tika pielikts punkts. Tas iedzina sievieti skumjās. Lai kā viņas boss mēģināja izrādīt uzmanību, viņa palika vēsa un atturīga. Taču kādu dienu kāda pašai neizprotama impulsa vadīta viņa noskūpsta savu kolēģi Markusu. Tā vienkārši un bez jebkāda iemesla. Tam mirklim lemts kļūt par skaista, smalka un romantiska stāsta sākumu starp diviem it kā pilnīgi nesaderīgiem cilvēkiem. Grāmata noteikti radīta sievietēm un būs laba izvēle lasīšanai brīvā vasaras brīdī.

Lasa I. Andžjāne. 6 st. 14 min.

Hargla I. APTIEKĀRS MELHIORS UN OLEVISTES BAZNĪCAS NOSLĒPUMS (Igaunija).

Vēsturiskā kriminālromānā darbība risinās Tallinā 1409. gadā. Sižeta pamatā ir senas Baltijas jūras leģendas un Tallinas viduslaiku vēsture. Aizraujošā stāsta personāži ir ordeņa vīri, dominikāņu mūki, rātskungi, pilsētas dāmas, melngalvji, tirgotāji, amatnieki, pat klejojošs mūziķis un arī pati pilsēta.

Lasa Z. Bičevska. 10 st. 18 min.

Kellija K. SIEVIETE SIEVIETEI (Īrija).

Keita Kellija ir daudzu starptautisku bestselleru autore, viņas romāni iecienīti visā pasaulē. Romāna galvenā varone ir sieviešu žurnāla redakcijas darbiniece Džo, kas iemīlējusies gudrajā, asprātīgajā, izskatīgajā, talantīgajā fotogrāfā un brunču medniekā Ričardā.

Lasa I. Veipa. 22 st. 1 min.

Linka Š. MANTINIEKI (Vācija).

Triloģijas trešā grāmata. Aizraujošs stāsts par lielu Austrumprūsijas ģimeni. Felicijas mazmeita Aleksandra uzaugusi pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kas ir politisku nemieru un pārmaiņu laikmets. Aleksa ir sava laika bērns — gan spītīga, gan maiga un sapņaina, bet ar izteiktu realitātes izjūtu. No savas vecāsmātes viņa daudz ko mantojusi — fascinējošās pelēkās acis, nevaldāmās alkas pēc brīvības un spēju pragmatiski rīkoties. Kad Aleksa pārņem Felicijas lielo mantojumu, viņa riskē un liek uz spēles visu, un zaudē.

Lasa L. Tālberga. 15 st. 35 min.

Lorenca I. CEĻOJOŠĀ PRIEKAMEITA (Vācija).

Romāna darbība norisinās viduslaikos, Eiropas vēstures tumšākajā posmā — laikā, kad sievietēm bija vismazāk tiesību un iespēju. Sekojot galvenās varones Marijas Šēreres klejojumiem, uzzinām, kā viduslaikos dzīvoja dažādi sabiedrības slāņi, ko cilvēki ēda, kā ģērbās, kādi bija viņu kvēlākie sapņi un iespējas. Gadatirgi un karagājieni, Konstancas koncils un citi reāli vēsturiski notikumi caur Marijas Šēreres piedzīvojumu prizmu atklāj viduslaiku Eiropas tikumus visā to neglītumā.

Lasa S. Kokorēviča. 24 st. 31 min.

(Turpinājums sekos)