Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauns sociāls projekts Rīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 5 - 2015

Jauns sociāls projekts Rīgā

Anita Zvirgzde

Rūpes par laulāto attiecībām, bērniem un ģimeni vienmēr ir bijušas sabiedrības uzmanības centrā. Ģimene tiek dēvēta par mājas baznīcu, žēlastības un lūgšanas kopienu, cilvēcisko tikumu un kristīgās mīlestības skolu.

Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas draudze sadarbībā ar biedrību «Svētās Ģimenes Māja» iepretim savai baznīcai Rīgā, Klostera ielā 5 un 7, izveidojusi daudzfunkcionālu centru «Svētās Ģimenes Māja». Šīs vēsturiskās Vecrīgas ēkas atrodas uz 13. gs. cisterciešu klostera pamatiem.

Jaunizveidotais centrs ļaus Latvijas ģimenēm saņemt garīgu, sociālu, psiholoģisku un izglītojošu atbalstu, integrējot kristīgās vērtības sabiedrībā. Sadarbībā ar pašvaldību un ģimenes atbalsta organizācijām, kuras jau sekmīgi darbojas katoliskajā baznīcā, tiek uzsākta arī profesionāla sociālo pakalpojumu sniegšana ģimenēm visplašākajā nozīmē — bērniem, jauniešiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un senioriem.

Sniedzot profesionālus sociālā darba un rehabilitācijas pakalpojumus, kā arī sadarbojoties ar dažādu jomu speciālistiem un institūcijām, daudzfunkcionālajā ģimenes centrā būs iespējams ātri un elastīgi reaģēt uz ģimeņu ar bērniem vajadzībām un nodrošināt tām nepieciešamo atbalstu.

«Svētās Ģimenes Māja» ir pirmais ģimeņu pastorālais un sociālā atbalsta projekts Latvijā, kas uzticēts Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas Romas katoļu draudzei un biedrībai «Svētās Ģimenes Māja».

Vēsturiskās celtnes atjaunotas ar ziedotāju un atbalstītāju spēkiem — vācu katoļu fonds Bonifatiuswerk šim projektam ziedojis 210’000 eiro. Fonds līdz šim jau atbalstījis vairākus desmitus Romas katoļu baznīcas Latvijā projektu — gan jaunu baznīcu celtniecību, gan esošo renovāciju; ir uzdāvināti vairāki mikroautobusi, kurus izmanto senioru un cilvēku ar īpašām vajadzībām pārvadāšanai.

Renovētās ēkas pieder valstij, un Sv. Marijas Magdalēnas draudze ar to noslēgusi nomas līgumu uz 12 gadiem. Līdzekļus nama darbībai un speciālistu algošanai draudze cer iegūt dažādos projektos. Jau 18. aprīlī notika pirmais mākslas terapijas seminārs.

Centra atklāšanā arhitekts Uldis Pastnieks sacīja: «Mēs lepojamies ar saviem vēstures un arhitektūras pieminekļiem, bet bieži vien nezinām, ko ar tiem iesākt. Klostera ielas ēkām rasts labs izmantojums.»