Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sveicam mūsu džudistu Kasparu Biezo!

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 5 - 2015

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo sporta savienība

Sveicam mūsu džudistu Kasparu Biezo!

Andris Pimenovs, LSPA docents

Heidelbergā (Vācija) notika Vācijas IBSA atklātais džudo čempionāts neredzīgajiem. Tajā piedalījās 52 sportisti no ASV, Lielbritānijas, Francijas, Somijas, Latvijas, Puertoriko, Zviedrijas, Rumānijas un Portugāles. Latviju pārstāvēja LSPA Džudo skolas paralimpietis Kaspars Biezais.

Pirmajā cīņā Kaspars tikās ar Londonas Paralimpisko spēļu bronzas medaļnieku un 2014. gada (IBSA) pasaules čempionu, ASV džudistu Kroketu Dartnjonu. Sīvā cīņā iegūstot divus «vazaari», Kaspars izcīnīja tīru uzvaru. Otrajā cīņā Kaspars satikās ar Francijas čempionu Mendaoi Abderahimu. Četras minūtes ilgajā cīņā Kaspars ieguva tīru uzvaru un izcīnīja Vācijas džudo čempiona titulu.

Jāsaka, abu šo sportistu zaudējumu daļēji var izskaidrot ar to, ka viņi nenovērtēja Kasparu. Sportisti un viņu treneri labi pazīst Kasparu pēc IBSA pasaules čempionāta Kolorādo Springsā un Ungārijas IBSA pasaules kausā, kurās viņam neveicās ar cīņām. Par to liecināja ASV trenera vārdi, kurus viņš pateica Kasparam pēc cīņas: «Kaspar, apsveicu, tu esi atgriezies, par agru tevi norakstījām.» Viņš Kasparu pazīst jau no 2007. gada.

Divas nākamās dienas, piedaloties treniņnometnē, džudisti pilnveidoja savu tehniku un speciālo izturību. Treniņi notika divas reizes dienā un prasīja daudz enerģijas. Treneri, kā vienmēr, rūpējās par bērniem, jauniešiem un arī rūdītajiem džudistiem, lai pasargātu tos no traumām. Tāda ir neredzīgo un vājredzīgo treniņu specifika.

Pirms bija jāatgriežas Latvijā, ekskursija pa seno vecpilsētu sniedza interesantu informāciju un ļāva iepazīties ar Heidelbergas dabu, cietoksni, kulta celtnēm un savdabīgajiem tiltiem. Heidelberga atrodas Nekāras upes krastos, tajā atrodas viena no vecākajām universitātēm Eiropā, dibināta 1386. gadā.

Gribas piekrist Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentam Ojāram Spārītim, kurš LSPA zinātniskās konferences plenārsēdē uzsvēra, ka sportistiem ne tikai jātrenējas, bet arī jāiepazīstas ar citu tautu arhitektūru, mākslu, vēsturi un kultūru.

Paldies Latvijas Paralimpiskajai komitejai un prezidentei Daigai Dadzītei, LNSS prezidentam Edgaram Kļaviņam, džudo skolas džudistiem, Kaspara sparingu partneriem Normundam un Gintam Pipariem un Uldim Borskim. Sevišķi liels paldies valsts galvenajam trenerim Oļegam Baskinam un Latvijas izlases džudistiem, olimpiešiem Konstantīnam Ovčiņņikovam, Jevgēņijam Borodavko, Aigaram Mīlenbergam un citiem par līdzdalību Kaspara sagatavošanā! Foto – šeit.