Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Izmaiņas veselības aprūpē 2015. gadā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 7 - 2015

Izmaiņas veselības aprūpē 2015. gadā
LV portāls

Samazināta pacienta iemaksa stacionārā

Ar 1. janvāri samazināta pacienta iemaksa stacionārā no 13,52 eiro uz 10 eiro dienā.

No pacienta iemaksām atbrīvoti bērni līdz 18 gadu vecumam, grūtnieces, trūcīgas personas, I grupas invalīdi, politiski represētie un vēl vairākas iedzīvotāju grupas, kas uzskaitītas MK noteikumu 23.punktā. Pacientiem ar onkoloģijas un onkohematoloģijas diagnozēm, pacientiem, kas ārstējas no atkarībām, kā arī aprūpes slimnīcu pacientiem arī turpmāk tiks piemērota samazināta pacientu iemaksa par ārstēšanos slimnīcā – 7,11 eiro dienā.

No 2015. gada tiek samazināts arī pacienta līdzmaksājums par visām valsts apmaksātajām operācijām, kas veiktas vienā stacionēšanās reizē — no 42,69 eiro uz 31 eiro.

Onkologa pirmreizēja konsultācija

No 1. janvāra pirmā onkologa vai hematologa konsultācija pacientam jānodrošina ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā no brīža, kad pacients vērsies ārstniecības iestādē.

Pacientu iemaksu kopsumma

Pacienta iemaksu kopsumma par kalendāra gadā saņemtajiem ambulatorajiem un stacionārajiem veselības aprūpes pakalpojumiem nedrīkst pārsniegt 569,15 eiro. Pacienta iemaksā ietver arī apdrošinātāja vai no citas personas līdzekļiem segtos izdevumus.

Papildināts valsts apmaksāto pakalpojumu klāsts

— iespēja saņemt valsts apmaksātus laboratoriskus izmeklējumus citās ES, EEZ dalībvalstīs vai Šveicē pacientiem, kuriem veikta vai nepieciešama alogēnas cilmes šūnu transplantācija,

— logopēda konsultācija tiks apmaksāta no valsts budžeta, pieļauj funkcionālā speciālista vai logopēda sniegtus valsts apmaksātus pakalpojumus līdz pieciem apmeklējumiem,

— medicīniskās apaugļošanas process, ja sieviete sasniedz 37 gadu slieksni,

Speciālas pārtikas nodrošināšana bērniem

— attiecībā uz smagi slimiem bērniem, kas atrodas paliatīvā aprūpes kabineta uzskaitē, un cistiskās fibrozes kabineta pacientiem, kam regulāri nepieciešama speciāla medicīniskiem nolūkiem paredzēta pārtika.

Vakcinācija pret rotavīrusu bērniem

Kursu pret rotavīrusu infekciju uzsāk divu mēnešu vecumā. Imunizācijas kurss sastāv no divām vakcinācijas reizēm. Vakcīna ir pilienveida, to iepilina bērnam mutē. Bērni, kuri saņēmuši pirmo vakcīnas devu 2014.gadā ar 50% valsts kompensāciju, šogad vakcināciju var pabeigt, izmantojot valsts 100% apmaksāto vakcīnu.

Precizēti ģimenes ārsta pieņemšanas laiki

Lai nodrošinātu primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, grozījumi MK noteikumos detalizētāk regulē nosacījumus attiecībā uz ģimenes ārsta iespēju veidot papildu pieņemšanas vietu.

Plašākas pilnvaras NBS ārstiem

Izrakstīt kompensējamās zāles un nosūtīt personu valsts apmaksāto sekundārās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai varēs arī ārsti, kuri ir nodarbināti Nacionālo bruņoto spēku ārstniecības iestādēs.

Jauna apmaksas sistēma slimnīcām

Stacionārā veselības aprūpē ieviests jauns ar diagnozēm saistīto grupu DRG (Diagnosis related groups) apmaksas modelis — tiks uzskaitīta un apmaksāta daļa no stacionārā ārstniecības iestādē sniegtajiem pakalpojumiem. Dienas stacionārā nav jāveic tas, ko var izdarīt ambulatorās vizītes laikā, kā arī nav jāveic sarežģītas operācijas, kur nepieciešama pacientu hospitalizācija.

Precizēti pārrobežu veselības aprūpes kontaktpunkta pienākumi

Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnē tiks sniegta informācija ne tikai par kārtību, kādā iespējams saņemt veselības aprūpes pakalpojumus ārvalstīs, bet arī par kārtību, kādā iespējams saņemt izdevumu atlīdzību par ārvalstīs saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

Palielināta zemākā mēnešalgas likme ārstniecības personām

Ārstniecības personu zemākā mēnešalgas likme 9. — 13. amata kvalifikācijas grupai par slodzi tiks palielināta par 40 eiro, bet 8. amata kvalifikācijas grupai — par 20 eiro.

Tāpat kā līdz šim, informāciju par valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem iedzīvotāji var saņemt, zvanot pa NVD bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās no plkst. 8.30 līdz 17.00) vai rakstot uz e-pasta adresi info@vmnvd.gov.lv .