Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Trīs jaunieši ar invaliditāti saņems stipendiju studijām augstskolā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 8 - 2015

Nodaļa — Likumi un lēmumi

Trīs jaunieši ar invaliditāti saņems stipendiju studijām augstskolā
TVNet.lv, Citadele.lv

Banka «Citadele», sadarbojoties ar nodibinājumu «Vītolu fonds», nākamajā mācību gadā izmaksās stipendiju 1850 eiro apmērā trim jauniešiem ar invaliditāti, kuri izvēlējušies studēt augstskolā.

Kā preses konferencē norādīja bankas valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis, banka pirms vairākiem gadiem sākusi atbalstīt sportistus ar invaliditāti. Beļavskis sacīja, ka «ne jau žēlsirdība vai labdarība ir vajadzīga šādiem cilvēkiem, viņiem ir vajadzīgas iespējas».

Ar «iespējām» šie cilvēki var paveikt daudz vairāk nekā «mēs, ofisa darbinieki, kuri iespiež pirkstus durvīs un tad trīs dienas nenāk uz darbu», piebilda bankas vadītājs.

«Šāds atbalsts dod iespēju cilvēkiem ar invaliditāti normāli dzīvot, mācīties, strādāt, sportot. Tas ļauj visai sabiedrībai just, ka mēs maināmies. Šī tolerance sabiedrībā ir brīnišķīga lieta, tā iedvesmo un nes to visu uz priekšu,» norādīja Beļavskis.

Lai gan programma šobrīd vēl nav liela un tajā piedalās trīs studenti, Beļavskis cer, ka nākamgad banka varēs uzaicināt vairāk studentu, kuri saņems stipendijas.

Beļavskis cer, ka «šī programma ies roku rokā ar to, kā attīstīsies banka. Ja esam nolēmuši daļu no peļņas novirzīt šai sociālajai programmai, lai šos cilvēkus ar invaliditāti integrētu sabiedrībā, tad — jo ātrāk un lielāki mēs augsim, jo vairāk varēsim šo programmu attīstīt». Viņš cer, ka stipendiju daudzumu vismaz šajā apjomā, bet varbūt arī «kādu klāt», varēs nodrošināt arī nākamgad.

Kā preses konferencē norādīja invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis, apvienība ir secinājusi, ka cilvēkam ar invaliditāti studējot ir jāsaskaras ar daudz un dažādām problēmām.

Kā pirmo viņš minēja pašu motivāciju atrast iekšējos spēkus, lai izietu cauri tam, ka «bērnudārzi nav pieejami, vidusskolās bērnus ar invaliditāti nelabprāt redz». Balodis minēja piemēru, ka apvienība cenšas atrast skolu Pārdaugavā, kura būtu ar mieru uzņemt bērnu ratiņkrēslā, tomēr pagaidām tas nav izdevies.

Nākamo problēmu Balodis nosauca — informācijas trūkums jauniešiem par valsts atbalstu cilvēkiem ar invaliditāti studijām augstskolās. Tāpat problēmas esot ar nokļūšanu uz mācību iestādi.

Tāpat Balodis norādīja, ka augstskolās trūkst metodisko materiālu cilvēkiem ar invaliditāti, piemēram, cilvēkiem ar redzes un dzirdes invaliditāti.

Stipendija vienam mācību gadam 1850 eiro apmērā jauniešiem tiks izmaksāta, sadalot to maksājumos no septembra līdz jūnijam. To izmaksās «Vītolu fonds».

Ja jauniešu sekmes atbildīs prasītajam, viņi minēto stipendiju varēs saņemt visu studiju laiku. Par savām sekmēm viņiem gan divas reizes gadā būs jāatskaitās stipendiju pārvaldītājam «Vītolu fonds».

Patlaban Latvijā vecumā no 17 līdz 25 gadiem 5463 jauniešiem piešķirta III grupas invaliditāte, 5694 jauniešiem ir II grupas, bet 2112 jauniešiem I grupas invaliditāte, liecina VDEĀVK statistika. Taču, cik no šiem jauniešiem studē vai plāno to darīt, nav zināms.

Vilis Vītols, nodibinājuma «Vītolu fonds» padomes priekšsēdētājs: «Neskaitāmas reizes ir apgalvots, ka drošākais veids, kā celt atsevišķu cilvēku un reizē visas valsts labklājību, ir izglītība. Tādēļ tā ir vieta, kur labdarības nauda rada vērtīgāko rezultātu. Banka «Citadele» ir pievienojusi vēl vienu labdarības elementu — palīdzēt jauniešiem, pret kuriem liktenis ir izturējies skaudrāk. Bankas vadībai būs liels gandarījums vēlāk tikties ar tās stipendiātiem un uzzināt par viņu studiju gaitām. Šie jaunieši ir patiesā atlīdzība par labdarībā ieguldīto.»

Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis: «Ja kāds jaunietis ar invaliditāti ir ticis līdz studijām, tas jau ir milzīgs sasniegums, drosme un uzņēmība, jo tas nozīmē, ka viņš jau ir ieguvis vidējo izglītību un gatavojas iet tālāk. Tas nebūt nav viegli izdarāms, jo arī izglītības jomā, gluži kā ikvienā citā dzīves jomā Latvijā, cilvēkiem ar invaliditāti ir likti šķēršļi.

Vasarā saņemam vairākus zvanus no studēt gribētājiem ar jautājumiem — kur iespējams studēt, kāds ir valsts vai pašvaldību atbalsts, vai ir pieejamas kādas stipendijas? Arī šāda informācija cilvēkiem nav viegli pieejama, lai arī tai tādai būtu jābūt. Tieši šo iemeslu dēļ ikviena iniciatīva, kas var palīdzēt jauniešiem ar invaliditāti iegūt izglītību, ir apsveicama un atbalstāma. Kādam taču tas ir jādara, vai ne?»

Stipendijas pirmie saņēmēji

Bankas Citadele stipendijas jaunajam mācību gadam saņems trīs jaunieši.

Viktorija Verhovceva no Mārupes zina, ko nozīmē veselības problēmas, tāpēc neatlaidīgi mācījusies, lai varētu piepildīt savu sapni — studēt medicīnu. Viktorijai ir labi panākumi bioloģijas olimpiādēs, un savu organizatorisko talantu viņa apliecinājusi skolas pašpārvaldes prezidenta amatā.

Elīna Ģērmane no Rīgas jau studē LU modernās valodas un biznesu, apgūstot franču un zviedru valodu. Bankas piešķirtā stipendija Elīnai noderēs, lai varētu kļūt patstāvīga. Elīnas mērķtiecības apliecinājums ir panākumi vācu valodas un latviešu valodas olimpiādēs.

Oskars Niks Mālnieks no Apes izvēlējies studēt ekonomiku un finanses. Oskars ar panākumiem startējis dažādās olimpiādēs gan novada, gan valsts mērogā. Viņš aktīvi darbojas improvizācijas teātrī un korī, spēlē ģitāru. Oskars iepriekš bijis Madonas novada Jauniešu domes Finanšu un projektu nodaļas vadītājs, tādējādi aktīvi iesaistoties jauniešu pašiniciatīvas projektos.

Lai turpmāk pieteiktos stipendijas saņemšanai, jaunieši aicināti sekot līdzi informācijai «Vītolu fonda» mājaslapā www.vitolufonds.lv.

Par bankas Citadele stipendijas saņemšanu

Stipendiju vienam mācību gadam 1850 eiro apmērā, sadalot to maksājumos no septembra līdz jūnijam, izmaksās «Vītolu fonds». Labas sekmes mācībās ir būtisks nosacījums ne vien lai stipendiju saņemtu, bet arī lai to saglabātu, jo stipendiātam divas reizes gadā jāiesniedz atskaite par sekmīgi nokārtotiem mācību sesiju rezultātiem.

Lai iegūtu stipendiju, kandidātam jāatbilst «Vītolu fonda» kritērijiem:

— labi mācību rezultāti (vidējā atzīme 7,5 vai augstāk);

— bārenis, audzina viens no vecākiem vai dzīvo daudzbērnu ģimenē;

— panākumi mācību olimpiādēs.

Bankas kritērijs ir — palīdzēt jauniešiem ar īpašām vajadzībām.