Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Braucam... uz priekšu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 9 - 2015

Braucam... uz priekšu
Lilija Spale, Rēzeknes TO valdes locekle, ekskursijas vadītāja

«Katra diena ir diena, lai atpūstos un sapņotu, lai smietos un brīnītos, lai runātu un klausītos, lai priecātos un justos labi.»

Vasara, vasariņa, cik ātri Tu paskrien! Gribu dalīties ar žurnāla «Rosme» lasītājiem par emocijām, kuras guva mūsu Rēzeknes TO biedri. Dalīties pieredzē par pasākumu sagatavošanas niansēm.

Divas siltas, saulainas dienas mēs pavadījām kaimiņu valstī Lietuvā. Ekskursijas maršruts: Rēzekne–Viļņa–Traķi–Rēzekne. Mērķis — iepazīt Lietuvas vēsturiskos objektus Viļņā un Traķos. Liekas, ekskursijas mērķis tika sasniegts, par to liecināja dalībnieku pateicības vārdi pēc atgriešanās mājās.

Kādā mūsu TO valdes sēdē agrā pavasarī priekšsēdētāja atgādināja par Rēzeknes novada domes izdalītiem līdzekļiem ekskursijai. Kurp braukt? Uz cik ilgu laiku? Kā ar papildizdevumiem muzeju apmeklējumiem, viesnīcas pakalpojumiem?

Ņēmu vadības grožus, lai izpētītu ekskursijas variantus ar mūsu iespējām. Uzmetu uz papīra varbūtējo plānojumu par kilometriem, laiku, izdevumiem Latvijā un Lietuvā. Sazinājos ar pāris individuāliem uzņēmējiem par iespējamajiem izdevumiem, cik tālu varam tikt ar mūsu TO piešķirtajiem līdzekļiem. Tika uzklausīti potenciālie ekskursijas dalībnieki un valdes locekļi.

Esam bijuši vienas dienas ekskursijās tepat, Latvijā, bet šoreiz gribējās vērst uzmanību cilvēku labsajūtai, mazinot noguruma iespējas. Ekskursijas dalībnieki — novada ļaudis, invalīdi, pensionāri, cilvēki ar īpašām vajadzībām un iespējām. Pēc aktīvām diskusijām lēmām par divu dienu braucienu ar nakšņošanu Lietuvā.

Lai efektīvāk plānotu ekskursiju, sazinājos ar radiem, draugiem Viļņā. Maija sākumā pati turp aizbraucu, lai atrisinātu dažādus jautājumus par gaidāmo ekskursiju. Mums paveicās, ka Viļņā sastapu atraktīvu Lietuvas mergaiti Jevģēniju, kura koordinēja gidus lielpilsētā.

Plānojām apskates objektus, finanšu izdevumus, laika limitu. Saziņas līdzekļi: e-pasts, internets, mobilie sakari. Ekskursijas sagatavošanai patērēts daudz laika, bet, dzirdot dalībnieku atsauksmes, visas pūles bija to vērtas.

Pienāca gaidītais ekskursijas dienas rīts, kad SIA «Partneris» vadītājs Anatolijs Šnevelis mūs «salasīja» pa pilsētas un novada pieturām. Noteiktā laikā bijām Viļņā, kur mūs sagaidīja gide Irēna. Sākam iepazīt Viļņu no katedrāles laukuma. Te Irēnas kundze uzsāka raito stāstījumu par apskates objektiem: baznīcas, iestādes, universitātes ēkas, rātsnams, brīnišķīgi veidotās puķu dobes, koku stādījumi.

Brīnumaina arhitektūra un vēsturiskie objekti. Apmeklējām Naudas muzeju (apmeklējums — bez maksas), muzeja darbinieces stāsts mūs ļoti aizrāva, bija interesanti! O, Lietuvas centu piramīda, kuras vērtība ir viens miljons litu — tā ir lieliska piemiņa Lietuvas naudai, kura jau aizgājusi vēsturē.

Pēc Viļņas devāmies tuvāk dabai, skatījām un jūsmojām par Belmontas parku. Dabas brīnums! Senču vēsture un ikdiena: ūdenskritumi, dzirnavu rats, dīķi, melnie gulbji... To nevar aprakstīt — tas jāredz un jādzird!

Patīkami noguruši, pēc vasaras lietutiņa jau apžuvuši, iekārtojāmies viesnīcā Viļņas centrā. Gribu vērst uzmanību, ka viesnīca centrā ir izdevīgs variants atpūsties un baudīt kaimiņu valsts galvaspilsētas parkus, apgaismes efektus un tradicionālos cepelīnus.

No rīta, pēc bagātīgām brokastīm, mūsu ceļš veda baudīt Traķu skaistumu. Apskatījām, izstaigājām Traķu pils muzeju Galves ezera viducī. Ekskursijas gides Terēzes stāstījums iedvesmoja pārdomām par mūsu senču darbu, dzīvi, par ieguldīto darbu savas zemes aizstāvībai un mieram. Sajūtas bija tādas — nemaz nejutām, ka laiks doties tālāk. Skatījām senas muižas celtnes. To visu skatot, atklājas vēsture ar tā laika vērtībām, tradīcijām un parašām.

Caurbraucot skatījām un baudījām Utenes lielveikalu bagātību, papildinājām «paikas» un suvenīru krājumus, lai sagādātu prieku saviem mājiniekiem. Plānotajā laikā iebraucām Rēzeknē, kur ekskursijas dalībniekus jau gaidīja savējie, lai tiktu katrs savās mājās. Daži cilvēki palika nakšņot Rēzeknē.

Sakām milzīgu paldies mūsu sponsoriem: Rēzeknes novada domei — par iespēju apmaksāt ekskursijas transporta izdevumus; SIA «Partneris» vadītājam Anatolijam Šnevelim un otram šoferim Anatolijam. ar jums un jūsu auto mēs gatavi braukt ne tikai 700 km, bet arī tālāk!

Paldies mūsu TO priekšsēdētājai Valentīnai Lansbergai par sazināšanos ar novada domi, SIA «Partneris» vadību un ekskursantu apzināšanu!

Es, kā ekskursijas iniciatore un vadītāja, saku lielu paldies visiem izpalīgiem ekskursijas plānošanā un realizācijā, bet ekskursantiem PALDIES par sapratni, disciplīnu un saliedētību.

Jūs pateicības rakstā man teicāt: «Mēs visi labprāt iepazīsim pasauli kopā ar Jums.» Es atbildu: «Ja veselība turēsies, ja būs finanses — brauksim!»