Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Rainis un Rēzekne

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 9 - 2015

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēkā

Rainis un Rēzekne
Ināra Zeltiņa, LNerB Rēzeknes filiālbibliotēkas vadītāja

Atkal jau kā viens mirklis paskrējusi ilgi gaidītā vasara, kas šogad it kā bija kaut kur apmaldījusies. Toties rudens kā allaž ir punktuāls un jau sien asteru un gladiolu pušķus. Tas nozīmē, ka pirmsskolēniem, skolēniem un studentiem sākas jaunais mācību gads, bet daudzās darbavietās arī pieaugušajiem nosacīti 1. septembris iezvana jaunu darba gadu.

Arī mūsu Rēzeknes filiālbibliotēkā uz galda vāzē sniegbalto asteru pušķis liecina par jauno darba cēlienu, kurš jau tā vien steidzina ar šogad plānotiem, bet vēl nepadarītiem darbiem, ar jauniem un interesantiem pasākumiem, kurus gaidīt gaida mūsu lasītāji.

Kā allaž septembrī rudeni sveicam ar Dzejas dienām. Šogad tas būs pasākums «Rainis un Rēzekne». Šis gads ir Raiņa un Rēzeknes jubileju gads. Tieši septembrī ir arī dzejnieka dzimšanas un miršanas dienas, un arī mūsu pilsētā Rēzeknē jūtama Raiņa klātbūtne.

Rēzeknē varam baudīt kultūras un izklaides pasākumus Raiņa kultūras un atpūtas parkā, nolikt ziedus dzejniekam pie pieminekļa, kurš atklāts 1972. gadā. Varam pastaigāties pa ziedu bagāto Raiņa ielu privātmāju rajonā. Izrādās, Jānis Rainis Rēzeknē darba vizītē viesojies 1927. gadā kā toreizējais izglītības ministrs.

Šo un vēl citu interesantu informāciju apmeklētāji uzzinās pasākumā, ielūkojoties izcilā dzejnieka dzīves līkločos, atceroties viņa populārākos literāros darbus, piedaloties viktorīnā un Raiņa aforismu spēlē. Pirmo reizi rakstos mūsu pilsēta Rēzekne, kurā dzīvo daudz LNB biedru, kā arī lielākā daļa mūsu bibliotēkas lietotāju, minēta 1285. gadā ar nosaukumu «Rositten».

730 gados «Latgales sirds» pārcietusi ļoti daudz, bet tā nekad nepārstāja pukstēt unisonā ar strauji mainīgo laiku. Pēdējo gadu laikā Rēzekne ievērojami pilnveidojusies, vairs praktiski nav dzirdama kādreiz tik populārā frāze — «Pilsētā nekas nenotiek». Šodien Rēzekne ir Latgales kultūras un izglītības centrs — daudznacionāla pilsēta, kurā dzirdamas daudzas valodas un draudzīgi sadzīvo dažādu tautību pārstāvji.

Rēzekne ir pilsēta, kurā cilvēki dzīvo ar ticību sirdī un, iespējams, tāpēc tai tik raksturīgas dzidrās baznīcas zvanu skaņas. Pilsēta uz septiņiem pakalniem dzīvo. Arī mūsu, neredzīgo bibliotēka, dod savu pienesumu pilsētas dzīvē. Arī mēs izglītojam, informējam, integrējam, nodrošinām kultūrvidi un sociālo komunikāciju kādai pilsētas iedzīvotāju daļai.

Pilsētas ainavas, pilsdrupas, vēstures sižeti iedvesmojuši un joprojām iedvesmo dzejniekus un citus literātus Rēzeknei veltītu jaunu rindu radīšanai. Šajā Dzejas dienu pasākumā līdzās Rainim izskanēs arī mūsu bibliotēkas lasītāju literārā kompozīcija «Veltījums Rēzeknei». Vēlam mūsu lasītājiem literāri radošu rudeni, aicinām visus apmeklēt mūsu bibliotēku!