Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Tiesībsarga rekomendācijas par asistenta pakalpojuma apmaksu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 6 - 2015

Tiesībsarga rekomendācijas par asistenta pakalpojuma apmaksu
BNS

Tiesībsargs ir sniedzis Labklājības ministrijai (LM) vairākas rekomendācijas par asistenta, kas pavada personu ar invaliditāti, darba apmaksu, aģentūra BNS uzzināja Tiesībsarga birojā, kas izskatīja lietu pēc biedrības «Sustento» iesnieguma.

Uz šo problēmu iepriekš norādīja arī organizācija «Apeirons», kas minēja piemēru par svētkiem — asistents pavada cilvēku Jaungada sagaidīšanas laikā pilsētā, bet pēc tam tiek prasītas biļetes vai iestādes zīmogs kā apliecinājums, ka pavadīšana ir notikusi. Ja cilvēks teātra apmeklējumu var pierādīt ar biļeti, tad, piemēram, pastaigas parkā nav dokumentāri apliecināmas.

Tiesībsargs ierosināja pārbaudes lietu un konstatēja, ka pienākums iesniegt čekus, kuros ir norādīti personas dati, pasākumu organizatoru apliecinājumus, radu un draugu apliecinājumus un citus dokumentus, kas palīdzētu sociālajam dienestam pārliecināties, ka asistents ir sniedzis pakalpojumu, nav noteikts nedz likumā, nedz MK noteikumos. Turklāt tāda personiskas informācijas vākšana ir pārmērīga un apgrūtinoša un būtiski ietekmē personas vārda un rīcības brīvību, kā arī tiesības uz privāto dzīvi.

Pēc tiesībsarga uzskata, gūt pārliecību par to, ka asistents sniedzis pakalpojumu personai ar invaliditāti tādā apmērā, par kādu prasa samaksu, ir iespējams citā, gan personai ar invaliditāti, gan asistentam mazāk apgrūtinošā un aizskarošā veidā, piemēram, izmantojot vienota parauga darba laika uzskaites tabulas, sacīts biroja atzinumā.

Tiesībsargs sniedza vairākas rekomendācijas, uzdodot LM kā vadošai valsts pārvaldes iestādei personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju politikas jomā līdz 1. jūlijam nodrošināt vienotu praksi asistenta pakalpojuma nodrošināšanai, kā arī uzlabot asistenta pakalpojuma administrēšanas un piešķiršanas kārtību sociālajā dienestā, atvieglojot asistenta pakalpojuma saņemšanas administratīvo procedūru. Birojs arī rekomendē, nosakot, kādā veidā apliecināma asistenta pakalpojuma sniegšana, pašvaldību sociālajiem dienestiem ievērot personu ar invaliditāti tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

LM februārī paziņoja, ka izstrādā priekšlikumus situācijas uzlabošanā.

Kopš 2013. gada cilvēki ar invaliditāti pašvaldībā var saņemt asistenta pakalpojumu, lai nokļūtu darbavietā, mācību iestādē, dienas aprūpes centrā un atpakaļ, kā arī piedalīties sabiedriskās aktivitātes ar mērķi iekļauties sabiedrībā. Pakalpojumu finansē no valsts budžeta, par tā administrēšanu pašvaldības izlieto 9%.

2014. gadā pakalpojumu nodrošināja 6794 klientiem. No valsts budžeta pakalpojuma īstenošanai 2013. gadā novirzīja 2,05 miljonus eiro, bet 2014. gadā – 8,6 miljonus eiro. Savukārt šogad pakalpojuma nodrošināšanai plānots novirzīt 10,2 miljonus eiro. Lielākā daļa finansējuma tiek novirzīta tieši brīvā laika stundu apmaksai.